Metoden
En banbrytande metod som frigör människors förmåga att ta ägarskap för sina problem
Metoden har utvecklats av Karin Tenelius från mitten av 1990-talet och sedan dess används av tusentals yrkesverksamma som har en stöttande funktion i olika slags verksamheter.
Även om det krävs ganska mycket träning för att verkligen få ut de stora resultat som dialogmetodiken möjliggör, har den uppskattats av användarna för att det har underlättat deras arbetsvardag och gett större resultat än innan. Metodens styrka är att den gör att coacherna tränas i att förhålla sig och kommunicera på ett sätt som gör att individen väljer att ta fram sin egen kapacitet.
De tre huvudfaktorerna som gör metoden effektiv:
- Den fokuserar på att skifta ogynnsamma förhållningssätt
- Den möjliggör att individer tar fram sin kapacitet genom att de ändrar attityd
- Den gör att människor blir mer ansvarsfulla
Den danska forskningsstudien Beskæftigelse Indikator Projekt – förkortat BIP – har undersökt vilka faktorer som skapar sannolikheten för att arbetssökande med komplexa problem ska få arbete.
Studien är den största i sitt slag och har urskiljt 11 indikatorer som bidrar till att arbetsmarknadsinsatser leder till sysselsättning. Av de indikatorer som har lyfts fram som särskilt viktiga är handläggarens övertygelse om att individen kan få jobb. De arbetssökande som har en handläggare eller jobbcoach med hög tilltro till individens förmåga har 32% större anställningsannolikhet jämfört med de vars coach/handläggare har högt förtroende.
Frågan blir då: hur kan jobbcoacher och handläggare utbildas att konsekvent ha detta förhållningssätt till arbetssökande?
Det är just detta förhållningssätt som träningen fokuserar på: att relatera till de arbetssökande som kapabla.
Boken Arbetsmarknadscoaching
Boken Arbetsmarknadscoaching av Karin Tenelius är en handbok för dig som arbetar enskilt eller i grupp med människor i olika jobbsökarsituationer, men också för dig som i andra sammanhang har till uppgift att stötta människor i deras utveckling.